Danmarks første hold på 25 mediatorer har nu fået papir på, at de er specialister i at håndtere konflikter i byggebranchen.
Holdet er sammensat af advokater, byggesagkyndige og landinspektører, som efter endt uddannelse er kvalificeret til at bistå byggeriets parter i konflikthåndtering og nå frem til gode, holdbare løsninger. De nyuddannede mediatorer er alle tilknyttet bygge- og anlægsbranchen og har derfor også forståelse for de særlige udfordringer, som parterne ofte står med i komplekse byggeprojekter.
”Det første hold har bestået af højtmotiverede personer, som alle brænder for at medvirke til løsning af tvister på en helt ny måde, der kan skabe værdi for alle byggeriets parter”, udtaler den nyslåede mediator Vivi Klink Larsen, der som entrepriseadvokat ofte har bistået klienter gennem voldgift. Voldgiftssager er ofte dyre og tidskrævende, og det slider på relationen mellem parterne, hvis konflikten ikke løses ordentligt. Jeg glæder mig derfor til at bistå parterne med at løse konflikterne på en ny måde”, udtaler Vivi Klink Larsen.
Ifølge Mediationsinstituttet beregninger, er der et stort økonomisk potentiale ved mediation – både for parterne og for samfundet. Konflikter koster hvert år byggebranchen ca. 8% af deres samlede overskud efter skat og påvirker blandt andet beskæftigelsen og konkurrenceevnen negativt. Da udgifterne til en mediationsproces udgør ca. 10% af udgifterne til voldgift, er potentialet for besparelser i branchen enormt.
Brancheorganisationen Dansk Byggeri ser også et stort potentiale med øget brug af mediation i byggekonflikter. ”Vi ser meget gerne, at branchens parter får nye måder at løse konflikter på, og vi ser mediation som en værdiskabende proces for de involverede parter”, udtaler direktør i Dansk Byggeri Peter Stenholm, som for nylig er indtrådt i bestyrelsen for Mediationsinstituttet med det formål at fremme brugen af mediation i byggebranchen.
I Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed, som traditionelt bistår byggeriets parter med at løse konflikterne, hilses de nye mediatorer velkommen. ”Voldgiftsnævnet er til for branchen, og vi er derfor meget positive overfor mediation som et supplement til voldgiftsprocessen”, udtaler direktør for Voldgiftsnævnet Lene Ahlmann-Ohlsen.
Uddannelsen af de nye mediatorer er sket som led i et længerevarende projektsamarbejde mellem Mediationsinstituttet og Voldgiftsnævnet for bygge og anlæg, som er støttet af Realdania og har til formål at udbrede brugen af mediation i den danske byggebranche. ”Vi oplever en stigende interesse for mediation fra byggebranchen, og vi er derfor glade for at have et hold mediatorer klar til at bistå branchens parter”, siger direktør for Mediationsinstituttet Louise Lerche-Gredal.